8 DAYS till 18 & TIPS 3
Una dintre chestiunile care creeaza cele mai mari batai de cap in organizarea de evenimente cu participare
Curtoazia şi politeţea au fost mereu sprijinite de câteva mesagere care şi-au arătat importanţa de la prima apariţie. Cadourile, micile daruri oferite cu discreţie, sunt semne ale prieteniei, respectului, educaţiei şi nobleţii sufleteşti. Dacă vom fii atenţi cum, cui şi când le oferim, ne vom uşura serios “sarcina” de a reintroduce eticheta în viaţa noastră.
Aş putea spune că ideal ar fi să oferim cadouri tuturor oamenilor cărora vrem să le facem o bucurie, fie că ne este apropiat sau nu.
Eticheta ne sugerează că darurile punctează cu eleganţă relaţiile apropiate între oameni, întreţin relaţiile de prietenie, netezesc asperităţile şi creaza un cadru plăcut de comunicare, aşadar sunt potrivite şi în relaţiile private şi în cele de afaceri, în relaţiile sociale şi chiar şi în cele diplomatice.
Membrilor familiei, prietenilor, colegilor, partenerilor de afaceri, clienţilor, gazdelor , oaspeţilor, invitaţilor unui eveniment, celor cărora vrei să le mulţumeşti pentru sprijin şi pentru atenţia pe care ţi-au acordat-o într-o situaţie în care prezenţa sau ajutorul lor a contat. Tuturor acestora le putem oferii cadouri, unora dintre ei, oricând, chiar şi fără vreun motiv anume.
Pentru a le arăta că sunt importante în viaţa noastră, pentru a le oferi un moment de fericire, pentru a le mulţumi sau pentru a ne arăta recunoştinţa, încrederea în ei, respectul, admiraţia, pentru a marca un moment important al relaţiei, pur şi simplu pentru a le face o bucurie sau pentru a ne face noua o bucurie, căci, darurile au o imensă puterepe care adesea o ignorăm: ele fac fericiţi pe ambii parteneri ai “acţiunii”, si pe cel care oferăşi pe cel care îl primeşte, fiind unanim recunoscut faptul că bucuria dăruirii este mai puternicăşi mai satisfacătoare decât sentimentul de gratitudine sau fericire produs de primirea unui cadou.
Lista destinatarilor cadourilor noastre dar şi a motivelor pentru care o facem este atât de lungă şi generoasă încât dacă vă gândiţi bine, veţi vedea că nu stiţi oameni cărora, într-un context potrivit şi la un moment oportun să nu îi puteţi face un cadou. Aşadar, data viitoare când îl întâlniţi, intrebaţi-vă dacă nu cumva s-ar bucura să îi faceţi un mic dar, care să îl facă fericit!
Darurile costisitoare nu sunt dovadă de politeţe. Adecvarea mărimii şi valorii cadoului, atenţia în alegerea lui, personalizarea darului, adecvarea cadoului la personalitatea, vârsta, autoritatea şi preocupările destinatarului, alegerea ambalajului potrivt, dăruirea fără emfazăşi cuvintele potrivite care să aiba însemnătate şi impact, acestea sunt dovezi de politeţe şi de cunoaştere a etichetei. Este acceptatăşi uzuală informarea prealabilă faţă de preferinţele celui care urmeazăsă primească un cadou.
Un cadou cu impact trebuie gândit, ales, cumpărat, ambalat şi oferit .Alegerea cadoului este esenţială pentru adecvarea la moment, loc, persoană şi context. La alegerea cadoului trebuie avute în vedere câteva elemente: preferinţele, relaţia cu cel care primeşte cadoul, statutul social sau profesional al destinatarului, contextul şi cadrul în care se oferă cadoul, obiceiurile şi cutumele destinatarului dar şi cele locale (atenţie la superstiţii! ). Selecţia unui obiect care să transmită un mesaj nu este o treabă usoară. Avem nevoie de timp, de tact, de inspiraţie şi de multe ori şi de ajutor. De aceea vă propun să aveţi în gând cinci criterii de selecţie care să vă ajute în alegerea lui: poate constitui cadou un obiect UTIL, unul FRUMOS, chiar dacă nu îşi găseşte utilitatea imediată, unul PERSONALIZAT, un obiect DORIT sau un obiect SUGESTIV.
Cărţile, ciocolata, mici piese decorative din porţelan, din cristal sau argintate, piesele realizate artizanal sau personal de către noi, discuri, albume de arta, seturi cu selecţii de miniaturi, obiecte pentru birou, mici accesorii din piele, esarfe din mătase, cutii cu bomboane, băuturi fine etc. sunt câteva sugestii de cadouri unanim acceptate ca fiind “alegeri sigure”. Florile NU SUNT CADOURI, ele pot însoti un cadou dar nu ţin locul unui dar, în etichetă florile având un statut şi un regim diferit decât cel al cadourilor.
Cu cât ştim mai multe despre cel care urmeazăsă primească un cadou cu atât vom avea mai mari şanse să ne apropiem de un obiect care săîl impresioneze plăcut. O direcţie poate fi explorarea pasiunilor, alta, alegerea unui obiect într-o culoare preferată, o altă zonă poate acoperii preferinţele în materie de muzică, de zone geografice sau locuri preferate, de stiluri şi elemente decorative, de sporturi practicate sau de modalităţile în care îşi petrece timpul liber.
Fiţi perspicace (anticipaţi nevoile, fiţi atenţi la sugestiile involuntare, daţi atenţie unor lipsuri) limitaţi-vă însă la alegeri generale, de dimensiuni mai degrabă mici, lucruri despre care v-aţi interesat sau aţi primit asigurări că sunt de calitate şi nu alegeţi obiecte care sunt folosite în permanenţă de cel care le primeşte. Nu cumpăraţi culori pictorilor, undiţe pescarilor şi timbre filateliştilor, pentru că preferinţele lor sunt subjugate “expertizei” în domeniu, cu care nu veţi putea concura.În general ar trebui să dăruim obiecte care ne plac, pentru ca ele să ne reprezinte într-o mare măsură, să vorbească despre noi, despre educaţia noastră, despre valorile în care credem, despre gustul şi atenţia noastră la etichetă.
Un cadou valorează cât două dacă este oferit la timp. Acesta nu este întotdeauna în ziua evenimentului, momentul potrivit fiind uneori înainte sau după vizita sau întâlnirea cu cel ce urmează să îl primească. Indiferent însă de momentul când este trimis, lăsat sau adus cadoul, el trebuie însoţit de câteva rânduri şi de numele celui care îl oferă, aşternute pe un carton sau pe o felicitare.
Cadourile se oferă ambalate frumos şi dacă este posibil, creativ şi cu grijă la detalii (grosimea şi imprimeul hârtiei, modalitatea de tăiere, ambalare şi lipire a hârtiei, calitatea şi culoarea panglicilor, etichetarea cadourilor sau însoţirea lor de compliment-card-uri etc). În cadru privat nu este necesar “întoarcerea gestului” însă în practicile de protocol în afaceri şi cel diplomatic, schimbul de cadouri este des întâlnit.
La primirea cadoului trebuie să îl facem pe cel care ni l-a dăruit să simtă că a făcut un gest care ne-a mişcat. Un cadou este un cadou indiferent de mărimea lui sau de cine ţi l-a dat, de aceea cadourile nu se refuză, pentru că l-ar jigni pe cel care ţi l-a oferit. Această regulă are însă o excepţie: dacă darul poate fi interpretat drept mijloc de presiune sau de convingere, acceptarea lui este interpretată drept acord de a îndeplini acţiunea pentru care se fac presiuni.
La primirea cadoului, nu-l lăsaţi din mână înainte sa îl despachetaţi în prezenţa ospetelui, căruia mulţumiţi-i pentru dar. Nu adăugaţi…”dar nu trebuia”, “de ce te-ai deranjat”, “vai dar e prea mult”! Dacă darul este însoţit de flori, despachetaţi florile şi asezaţi-le într-o vază într-o zonă vizibilă. Orice comentariu care ar pune în valoare frumuseţea şi importanţa cadoului pe care tocmai l-aţi primit sau bucuria creată de acel dar sunt binevenite.
Alegerea unui cadou este de regula o mica bataie de cap. De aceea am detaliat mai sus cele cinci criterii pe care sa le aveti in minte si sa alegeti ceva util, frumos, personalizat, dorit sau sugestiv. Modul in care oferim, si primim, cadouri se invata. In Japonia, tara politetii, se fac cursuri speciale pe aceasta tema iar multi dintre noi am simtit nevoia sa ne informam despre arta oferirii cadourilor. Nu ezitati sa va informati, pentru ca impresia creata de un cadou bine ales, oferit la timp si in modul potrivit va fi puternica si darul memorabil.
8 DAYS till 18 & TIPS 3
Una dintre chestiunile care creeaza cele mai mari batai de cap in organizarea de evenimente cu participare
CRISTINA DRAGNA: Despre parcursul ei profesional și rolul în Federația Patronatelor Femeilor Antreprenor
INTERVIU De Eliza Nita
Cristina Turnagiu Dragna este specialist în Etichetă şi Protocol
Comentarii recente